Forumi Nastradini

Shkenca, Natyra - Kuriozitete dhe Probleme => Fizika => Astronomia => Tema është filluar nga: Iness ne Nëntor 03, 2012, 09:07:39 MD

Titulli: Zbulohet planeti me 4 diej!
Postuar nga: Iness ne Nëntor 03, 2012, 09:07:39 MD
(https://sites.google.com/site/shefqetmehmeti/_/rsrc/1350415673060/zbulohet-planeti-me-kateer-diej/620011144.jpg?height=251&width=400)

stronomët kanë zbuluar një planet qiejt e të cilit janë të ndriçuar nga katër diej të ndryshëm.

Orbita e tij përbëhet nga dy breza me yje një fenomen mjaft i rrallë ky në astronomi.

Zbulimi është bërë nga disa vullnetarë të cilët kanë përdorur faqen e internetit Planethunters.org së bashku me një ekip nga Britania e Madhe dhe institute nga SHBA-të, ndërsa vëzhgimet janë bërë nga Observatori i Keck, transmeton TCH.

Planeti, që ndodhet vetëm  5.000 vite-dritë larg, është emërtuar PH1 sipas sajtit Gjuetarët e Planeteve(Planet Hunters).

Ai është menduar të jetë një "gjigant gazi" pak më i madh se sa Neptuni, por më shumë se gjashtë herë se madhësia e Tokës