Autori Tema: Shtepi ekologjike  (Lexuar 6498 herë)

0 Anëtare dhe 1 Vizitor po shikojne kete teme.

Jashtë Linjë Iness

 • Arch
 • Global Moderator
 • Senator ne Nastradini.com
 • **
 • Postime: 6612
 • Popullariteti: 144
Shtepi ekologjike
« Me: Qershor 28, 2012, 02:17:17 MD »
Shtëpitë ekologjike projektohen të funksionojnë më sasinë minimale të energjise duke absorbu energjitë natyrore dhe duke siguru humbje minimale të energjisë me izolime adekuate.
Jane shume te preferuara dhe jane bere shume te kerkuara kohet e fundit edhe ne Shqiperi
Science is organised knowledge. Wisdom is organised life.

Jashtë Linjë Iness

 • Arch
 • Global Moderator
 • Senator ne Nastradini.com
 • **
 • Postime: 6612
 • Popullariteti: 144
Shtepi ekologjike
« Pergjigju #1 Me: Qershor 28, 2012, 02:17:40 MD »
Science is organised knowledge. Wisdom is organised life.

Jashtë Linjë Iness

 • Arch
 • Global Moderator
 • Senator ne Nastradini.com
 • **
 • Postime: 6612
 • Popullariteti: 144
Shtepi ekologjike
« Pergjigju #2 Me: Qershor 28, 2012, 02:18:09 MD »
« Redaktimi i Fundit: Qershor 28, 2012, 02:19:51 MD nga Iness »
Science is organised knowledge. Wisdom is organised life.

Jashtë Linjë Iness

 • Arch
 • Global Moderator
 • Senator ne Nastradini.com
 • **
 • Postime: 6612
 • Popullariteti: 144
Shtepi ekologjike
« Pergjigju #3 Me: Qershor 28, 2012, 02:18:35 MD »
Science is organised knowledge. Wisdom is organised life.

Jashtë Linjë Iness

 • Arch
 • Global Moderator
 • Senator ne Nastradini.com
 • **
 • Postime: 6612
 • Popullariteti: 144
Shtepi ekologjike
« Pergjigju #4 Me: Qershor 28, 2012, 02:20:10 MD »
Science is organised knowledge. Wisdom is organised life.

Jashtë Linjë Iness

 • Arch
 • Global Moderator
 • Senator ne Nastradini.com
 • **
 • Postime: 6612
 • Popullariteti: 144
Shtepi ekologjike
« Pergjigju #5 Me: Qershor 28, 2012, 02:21:04 MD »
Science is organised knowledge. Wisdom is organised life.

Jashtë Linjë Iness

 • Arch
 • Global Moderator
 • Senator ne Nastradini.com
 • **
 • Postime: 6612
 • Popullariteti: 144
Shtepi ekologjike
« Pergjigju #6 Me: Qershor 28, 2012, 02:22:11 MD »
Science is organised knowledge. Wisdom is organised life.

Jashtë Linjë Iness

 • Arch
 • Global Moderator
 • Senator ne Nastradini.com
 • **
 • Postime: 6612
 • Popullariteti: 144
Shtepi ekologjike
« Pergjigju #7 Me: Korrik 08, 2012, 08:38:26 MD »
Koncepti i shtëpive ekologjike është që ato të jenë të ndërtuara me materiale të cilat do të kishin efekt minimal në mjedis dhe të funskionojnë me sasinë minimale të energjisë. Një tjetër faktorë është përdorimi i burimeve të ripërtrijëshmë të energjisë (për ngrohje, për ftohje), gjë kjo që do të kontribuonte në zvoglimi e konsumimit të energjisë dhe nevojën për energji nga burimet fosile të cilat në të njejtën kohë konsiderohen shkaktar të ngrohjës globale .Edhe përdorimit të gjithë këtyre faktorëv nuk do të kishte vlerë nëse nuk kemi një termoizolim adekuat për mbajtjen e energjisë në ambientet e brendshme.

Një tjetër arsye është që gjatë ndërtimit të kësaj shtëpie do të përdoren sa më shumë materiale vendore pastaj në brendi e gjithë teknika e bardhë duhet të jetë e kategorisë A+ që do të thotë hargjim minimal të energjisë.

Ndërtimi i shtëpive ekologjike kohëve të fundit ka filluar t’i jipet rëndësi shumë më e madhe me rritjen e problemit të ngrohjës globale. Arkitekt nga e gjithë bota zhvillojnë ide të ndryshme ku pa e prishë bukurinë e shtëpisë, ajo të jetë ekologjike, që do të thotë me efekt minimal në mjedis.

Për të qenë një shtëpi sa më ekologjike duhet përkujdesur që në fazën e projektimit të shtëpisë me orientim adekuat për absorbimin maksimal të nxehtësisë diellore. Në fazën e ndërtimit, të kësaj shtëpie përdoren gurë natyral, drunjë apo materiale tjera të cilat duhen të jenë produkte të vendit. Në asnjë mënyrë nuk përdoren materiale të cilat përmbajnë asbest apo plumb.

Kur shkojmë në brendi të objektit, duhet gjithsesi të jetë i bërë izolimet adekuate të cilat çojnë deri në 50% kursimin e energjisë.Duke pas parasysh që rreth 80% e energjisë së konsumuar në Kosovë përdoret për amvisëri, kjo meriton vëmendje…

Për ngrohjen dhe ftohjen e shtëpisë ekologjike në tregun e Kosovës ka variante të ndryshmë të energjisë së ripërtijëshme si panelet solare-termale, energjia gjeotermale, biomasa, etj…

Duke pas parasysh vëmendjen që i kushtohet kësaj lëmie dhe duke i ditur problematikat e Kosovës me energji dhe mjedis, mendoj që është koha që ti kushtohet vëmendje në aspektin e përgaditjes legjislative si dhe stimulimeve të ndryshmë për investime ekologjike.

     Pëllumb Gjinolli
Science is organised knowledge. Wisdom is organised life.

Jashtë Linjë Iness

 • Arch
 • Global Moderator
 • Senator ne Nastradini.com
 • **
 • Postime: 6612
 • Popullariteti: 144
Shtepi ekologjike
« Pergjigju #8 Me: Korrik 08, 2012, 08:41:49 MD »
Ngrohja Gjeotermale:
Energjinë që vjen nga toka pra energjia gjeotermale, mund ta shëndrojmë në ngrohje dhe ta përdorim në ngrohjën e objekteve. Efiçienca e kësaj energjie është e lartë sepse nuk ka nevojë që të konvertohet. Për ta përdorë këtë energji duhet fillimisht që të shpohet në nëntokë deri sa të arrihet temperatura optimale, temperatura e nën tokës ndryshon nga vendi në vend varësisht prej përbërjes së tokës, pastaj me anë të pompës gjeotermale atë energji mund ta sjellim deri tek shtëpia jonë.

Avantazhet e energjisë gjeotermale janë që përveç se gjatë dimrit arrihet të ngrohën objektet, gjatë verës falë sistemit revers kjo energji mund të përdoret edhe për ftohjen e objektit deri në 19°C gjë që ndihmon në uljen e konsumit direkt të energjisë dhe në ndotjën e mjedisit.

.

ENERGJIA GJEOTERMALE

Si të përdoret sa më shumë energjia solare është qëllim i njeriut që moti. Me zhvillimin e teknikave moderne, kjo mundet gjithnjë e më shumë të shfrytëzohet në mënyrë më cilësore, ndërsa njëra nga mënyrat është me aplikimin e panelave solar.

Panelat solar ndahen në fotongarkuese dhe ngrohëse. Fotongarkuese shfrytëzohen për prodhimin e energjisë elektrike, ndërsa ato ngrohëse për prodhimin e energjisë ngrohëse. Panelat solar bëjnë shëndrimin e energjisë diellore ne energji elektrike. Një panel na jepë tension të vazhduar 12 volt dhe mvarësisht prej kërkesave mund të lidhet ne seri duke rritur tensionin, pastaj lidhen baterit të cilat përdoren për ta akumuluar energjin dhe përms invertorit bëjmë konvertimin në tension alternative që është i përdorshëm për amvisri.

Energjia ngrohëse transformohet në lokacion tjetër dhe shfrytëzohet për ngrohje momentale apo skladim për shfrytëzim të mëvonshëm. Nxehtësia transformohet me ndihmën e ujit qarkullues, antifrizit, ndërsa ndonjëherë me ndihmën e ajrit. Energjia solare aktive shfrytëzohet për ngrohjen e bazeneve, për ngrohjen e ujit për përdorim shtëpiak, larje të teshave, veturave, ujit për tush në sallat sportive apo në qendra të fitnesit, klimatizimin e hapësirës.

Sa i përket sistemit për krijimin e ujit të ngrohtë për nevojat shtëpiake, sistemet e tilla tipike ngrohin ujin deri në 50 – 75 gradë celsius. Ky sistem shfrytëzon kolektorë qelqi të montuar në kulmin e objektit, të cilët gjithashtu janë të lidhur me rezervoarin. Uji bartet me pompë deri te kolektorët ku ngrohet e pastaj kthehet prapa i ngrohur në rezervar.

Energjia solare aktive shfrytëzohet për ngrohjen e bazeneve, për ngrohjen e ujit për përdorim shtëpiak, larje të teshave, veturave, ujit për tush në sallat sportive apo në qendra të fitnesit, klimatizimin e hapësirës.


« Redaktimi i Fundit: Korrik 08, 2012, 08:47:35 MD nga Iness »
Science is organised knowledge. Wisdom is organised life.